Grind is een prachtig natuurproduct dat je zowel praktisch als creatief toe kunt passen in de tuin. Het bestaat uit kiezelstenen die speciaal voor de verkoop worden gesorteerd op grootte. Naast natuurlijk gevormd grind, bestaat er tegenwoordig ook machinaal gevormd grind. Verwar grind echter niet met split: split heeft scherpe kantjes. Steenhouwers slaan in steengroeves grote breukstenen klein, om ze daarna tot hoekige splitsteentjes te vermalen. De kiezelsteentjes van grind zijn veel ronder: er is een grote variëteit in vormen met afgeronde hoeken.
Hoe ontstaat grind?
Natuurlijk gevormd grind ontstaat door de eroderende werking van water en ijs op steen. Het water kalft keien, kiezels en zelfs hele rotsen millimeter voor millimeter af. Gletsjerstromen vermalen en schuren uiteindelijk zelfs de grootste megalieten tot grind. Tijdens dit eeuwen durende proces worden de kiezelsteentjes gepolijst en krijgen ze hun eigen unieke vorm. Er zijn waarschijnlijk geen twee kiezeltjes te vinden die exact identiek zijn qua kleur en vorm.
Gerold grind
Machinaal gerold grind ontstaat door split te ‘rollen’ in speciale machines, zodat de vorm van de steentjes ronder wordt. Op deze manier kan er grind gemaakt worden van alle geschikte breukstenen die uit steengroeves gewonnen worden. Ook dit grind is dus volledig natuurlijk.
Hoe ziet grind eruit?
Natuurlijk gevormd grind bestaat uit kiezelsteentjes in ontelbaar veel vormen en kleurschakeringen. Natuurlijk gewonnen alpengrind bestaat bijvoorbeeld uit een melange van zacht gekleurde roze, blauwe, beige, witte en grijze kiezelstenen. De gerolde soorten zijn vaak meer eenkleurig, afhankelijk van de gebruikte breuksteen. Denk hierbij aan kristalwit kwartsgrind of de witte en lichtblauwe schakeringen van carreragrind. Andere grindsoorten bestaan uit bruine, lichtgele en bijna oranje schakeringen. Het grind in de tuin ziet er op zijn mooist uit als het pas geregend heeft en de zon weer begint te schijnen. De schoongespoelde kiezels glanzen dan prachtig en weerkaatsen het licht naar alle kanten.
Toepassingen van grind in de tuin
Grind is geschikt voor tuinpaden en terrassen, maar ook voor opritten en parkeerplaatsen. Met grind heb je geen last meer van modderpoelen en wegspoelend zand. Je creëert een halfverharding met een natuurlijke uitstraling, omdat grind uit zoveel verschillende kleuren en tinten bestaat. Een bijkomend voordeel van grind is dat het onderhoudsarm is, vooral met een anti-worteldoek tegen onkruid eronder.
Milieuvoordelen van grind
De verstening van Nederlandse tuinen is een groot probleem, vooral in dicht bebouwde gebieden. In tuinen en binnenplaatsen die helemaal betegeld zijn, loopt het regenwater immers nauwelijks meer weg. Hierdoor wordt de riolering overbelast, waardoor het water bij heftige regenval weer naar bovenkomt in andere tuinen, op straat en zelfs in kelders. Met een halfverharding van grind of split, neemt je tuin het regenwater wél op. Grind is dus absoluut te verkiezen boven betegeling.
Landschappelijke tuinontwerpen
Een harmonieus tuinontwerp bestaat uit de componenten water, steen en planten. Door deze elementen te combineren, creëer je een miniatuurlandschap.
Water
Leg grof grind om de vijver heen met een paar grote kiezels en keien waarop de kikkers en salamanders kunnen zitten. Heb je geen plaats voor een vijver of zie je op tegen het onderhoud? Een fontein, een miniatuur waterval of een vogelbadje voldoen ook voor het element water. Zet bijvoorbeeld een mooie schaal water op een grote steen. Zorg er dan wel voor dat katten er niet makkelijk op kunnen klimmen of springen.
Steen
Grind wordt gesorteerd naar de gemiddelde grootte van de kiezelstenen. Er is dus grof en fijn grind, wat je uiteraard goed kan combineren. Kies bijvoorbeeld een grovere grindsoort voor de borders, maar een fijnere selectie voor de paden. Hier kan je met blote voeten op lopen. Een paar grotere keien zijn mooi als afscheiding of om een kunstwerk op te zetten.
Planten
Eigenlijk passen alle planten, bloemen en struiken mooi bij grind. Voor een onderhoudsvrije tuin met veel grind en keien, zijn met name vetplanten en cactussen heel erg mooi. Zet deze wel in grote potten, want de meeste zijn niet winterhard en moeten ’s winters naar binnen.
Het onderhoud van grind
Veel onkruid wortelt diep en is daardoor moeilijk te verwijderen. Dit voorkom je door een anti-worteldoek te leggen voordat je het grind stort. Deze doek voorkomt overigens niet al het onkruid: er kunnen nog steeds onkruidzaadjes van bovenaf tussen het grind vallen. Het onkruid kan door de doek echter slechts oppervlakkig wortelen en daarom trek je de sprietjes er weer makkelijk tussen uit. Hark het grind af en toe bij en je grindpad, terras of oprit ziet er weer als nieuw uit.
Grind kopen
Om te weten hoeveel grind je nodig hebt, meet je eerst het oppervlak waarop je grind wilt storten. Gebruik dan een handige rekentool om grind te bestellen. Laat het grind liever thuis bezorgen dan het op te halen. Grind is heel zwaar, en een professionele chauffeur heeft de juiste hulpmiddelen bij zich om het te vervoeren en te lossen.