In 4 stappen zelf een wadi aanleggen

Wateroverlast, overstromingen, extreme droogte en klimaatverandering, allemaal ingewikkeldheden waar we tegenwoordig mee moeten leren omgaan. Of kunnen we er zelf iets aan doen? Kleine beginnetjes kunnen grote gevolgen hebben. Je kan in je eigen tuin al eenvoudig een begin maken. Een grindterras aanleggen in plaats van allemaal dichte tegels, een regenton plaatsen om het regenwater op te vangen of een gazon aanleggen waar eerst grindtegels lagen. Heb je een grotere tuin dan kun je ook een kleine wadi aanleggen.

Wat is een wadi?

Waterafvoer door infiltratie, dat is een wadi. Een wadi kan een lager gelegen stukje gras zijn of een strookje grond met leuke beplanting. Je krijgt er een vrolijke tuin mee en de wadi zorgt voor een goede biodiversiteit in je tuin. De begroeiing van je tuin krijgt na de regenbui door de wadi extra vers regenwater. Ook komen veel diertjes en insecten op de wadi af. Egels, kikkertjes en vogels zijn er heel erg blij mee. Een wadi aanleggen is nog meer natuur in je tuin krijgen en het is een hele creatieve manier van regenwater opvangen. Het is een hele eenvoudige oplossing en een heel erg leuke!

Stap 1 Onderzoek de bodem

Een zandbodem is het allerbeste. Zand laat water perfect door en filtert het water naar de plek waar jij het wil laten komen. Als de bodem van je tuin teveel uit klei bestaat, kan je een laag grind met zand in geotextiel aanbrengen. Die laag zorgt er dan voor dat het regenwater wat je hebt opgevangen in die laag blijft en dan langzaam en geleidelijk in de kleilaag verdwijnt.

Stap 2 Bepaal de grootte van de wadi

Bepaal hoe groot en waar je de wadi wil hebben. Houd rekening met het gegeven dat een vierkante meter van 20 cm diep al 200 liter regenwater kan bufferen. Let hierbij op dat je de wadi in een wat lager gelegen gedeelte van je tuin moet aanleggen.

Stap 3 Graaf een kuil voor je wadi

Als je precies weet waar je de wadi wilt hebben en hoe groot hij moet worden, graaf je op die plek in je tuin een ondiepe kuil.  Leg een gootje aan vanaf de regenpijp bij je huis tot aan de kuil. Zorg er ook voor dat je een overloop maakt zodat je wadi bij een fikse regenbui niet je tuin onder water zet.

Stap 4 Maak de wadi helemaal af

Mooi, je hebt de kuil gegraven en een gootje van huis naar kuil aangelegd en een overloop voor noodgevallen. Nu leg je bovenop de grondlaag van de kuil een laagje aarde. Dit laagje van aarde laat het regenwater goed door waardoor plantjes en bloemen er riant in gaan groeien en bloeien. Je kan hier bijvoorbeeld het WADI mengsel van BUMA handel perfect voor gebruiken.

Aanbevolen artikelen