Wat is duurzaam tuinieren? Dit betekent slim en milieuvriendelijk tuinieren. Het draait allemaal om teruggeven aan moeder natuur door biologische kweekmethoden te gebruiken, zodat je minder chemicaliën gebruikt en groenere alternatieven gebruikt als je aan het tuinieren bent. Voedsel geproduceerd in een duurzame tuin is rijk aan voedingsstoffen en smaak!
Duurzaamheid is niet alleen een eenmalige praktijk, het is eigenlijk een levensstijl die aanzienlijke langetermijnbeloningen belooft, zowel met gezondheids- als kostenbesparingen.
Hier zijn 3 geweldige ideeën voor duurzaam tuinieren die je zou moeten overwegen om in je tuin te experimenteren:
1. Tuinontwerp
Als je overweegt om duurzaam te tuinieren, is het een goed idee om een aantal productbesparende trucjes in je tuin op te nemen om je planten en bodem te beschermen. Er zijn veel methoden voor waterbesparing en bodemvoorbereiding die je kunt opnemen in het ontwerp van je tuin om deze groener te maken en de impact op het milieu te verminderen.
Duurzaam ontwerpen is vrij veelomvattend; denk bij het plannen van je tuin na over de verschillende planten die je wilt laten groeien. De schaduwminnende planten moeten worden geplant in de schaduw van hoge, weelderige planten waar ze voldoende schaduw krijgen. Planten die van de zon houden, moeten in zonnige gebieden worden geplant waar ze heerlijk kunnen worden verwend. Planten die naar water snakken, moeten in vochtige delen van je tuin worden geplant, zodat ze met minimale zorg gezond blijven.
Door al deze punten van tevoren te plannen, kan je veel hulpbronnen besparen terwijl je een goede, gezonde tuin voedt.
2. Composteer je groenafval
Een van de favoriete duurzame tuinierpraktijken is composteren – het recyclen van je voedsel en ander natuurlijk afval om te gebruiken als organische meststof. In plaats van je dode bladeren, bloemhoofdjes en gemaaid gras weg te gooien, kun je ze composteren tot voedselrijke, organische mest voor je tuin. Hierdoor wordt je grond rijker en je producten gezonder en lekkerder. In feite is het maken van je eigen compost cruciaal, zowel voor biologisch tuinieren als voor duurzaam leven. Wanneer je voedselresten, tuinafval en andere biologisch afbreekbare materialen thuis composteert, vermindert je afval en kom je dichter bij een afvalvrije levensstijl.
Bewaar je zaadjes
Als je bloemen en groenten volwassen zijn, gaan ze zaden produceren voordat ze uitdrogen. Verzamel deze zaden en bewaar ze op een koele, droge plaats. Deze zaden kun je in het voorjaar van volgend jaar gebruiken om je planten weer op te kweken. Je kunt beginnen met de gemakkelijkere zaden om te bewaren, zoals tomaten, erwten, bonen en peper, en vanaf daar omhoog werken.
Dit bespaart je tonnen geld bij het kopen van nieuwe zaden per jaar.