Nu we steeds meer en meer aandacht besteden aan de kwaliteit van ons leefmilieu, wordt ook duurzaam tuinieren steeds belangrijker. Duurzaam tuinieren is niet alleen goed voor onze tuin en onze oogst. Het zorgt tegelijk voor een beter milieu, en daar genieten we allemaal van. Een natuurlijke tuin houdt de klimaatverandering binnen aanvaardbare grenzen. Wil je voortaan ook duurzaam tuinieren? Dat gaat makkelijker met het respecteren van enkele belangrijke factoren.
Wat is duurzaam tuinieren?
In een duurzame tuin groeien zoveel mogelijk verschillende planten, bloemen en struiken. Je vindt er tegelijk zo weinig mogelijk bestrating. Bloemen en struiken in duurzame tuinen trekken kleurrijke vlinders en bijen aan. Hoe diverser je beplanting, hoe duurzamer je tuin.
Duurzaam tuinieren start met een goed ontwerp
Duurzaam tuinieren start met een goed tuinontwerp. Hoe ziet je tuin er uit? Bestaat je tuin vooral uit verharding met tegels, grond of beton? Vervang dit dan met groen beplanting zoals struiken, planten en bloemen. Een duurzame tuin bestaat minstens uit twee derde.
Teveel bestrating is dieronvriendelijk en zorgt voor (water)overlast
Bestrating laat het regenwater niet door, zorgt voor wateroverlast en brengt onze watervoorraad in gevaar. Maar dat is lang niet alles. Teveel bestrating is ook dieronvriendelijk. Een duurzame tuin trekt dieren aan met zoveel mogelijk beplanting.
Laat het regenwater niet verloren gaan
In een duurzame tuin verlies je zo min mogelijk regenwater. Vang voortaan regenwater op in bijvoorbeeld een regenwaterton en gebruik het om je tuin mee te besproeien tijdens droge periodes. Hiermee kun je heel wat (duur) water besparen.
Hergebruik centraal in duurzaam tuinieren
Bij duurzaam tuinieren gaat alles om hergebruik. Gooi daarom zo weinig mogelijk weg, en bezorg zoveel mogelijk materiaal een tweede leven. Zo kun je (glazen) flessen hergebruiken als handige plantenhangers of oude kopjes en schoteltjes bijvoorbeeld als een gezellige voederplaats voor vogels.
Plantenresten ruimen
In het vroege voorjaar start je met het opruimen van je borders en verwijder je ongewenste planten, wortels en onkruid. Verstoor daarbij de bodem zo weinig mogelijk.
Een duurzame tuin trekt vlinders en bijen aan
Duurzame tuinen zijn vlinder- en bijvriendelijke tuinen. Het zijn uitstekende bestuivers en houden schadelijke insecten zoals bladluizen en ander ongedierte uit je tuin. Help ze en plaats een heus bijenhotel. Dat maak je eenvoudig zelf. Bijen en wespen variëren in grootte van drie tot twaalf millimeter. Plaats daarom holle plantenstelen met verschillende diameters en lengtes tussen de 10 en 15 cm in blikken of dozen, of een combinatie van beide. Of boor gaten in steen of hout. Hang het hotel op een droge, zonnige plek op. Begin april arriveren dan de eerste hotelgasten.
Composthoop
Maak je eigen compost van organisch afval uit je keuken. Goede compost is rijk aan organische bestanddelen en verbindingen die de tuingrond verbeteren en planten van waardevolle voedingsstoffen voorzien. Door afval te verminderen, help je ook meteen het milieu te beschermen.