Wat betekent duurzaam tuinieren?

Duurzaam tuinieren is het concept van het gebruik van praktijken om een ​​tuin te onderhouden zodat natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput en zonder ecologische schade te veroorzaken. Maar hoe kan de gemiddelde tuinier deze doelen bereiken?

Het kost niet al te veel moeite. Je moet gewoon leren tuinieren mét de natuur in plaats van ertegen. Door kunstmest en pesticiden te vermijden, maximaliseer je de biodiversiteit en creëer je een omgeving die een bloeiend ecosysteem is waarin compost en mest chemicaliën vervangen.

Natuurlijke praktijken

Ongedierte wordt bestreden door nuttige roofdieren, vatbare planten worden beschermd door netten en ideeën zoals combinatieteelt.

Dit is waar je twee gewassen naast elkaar plant, dus één of beide profiteren. Het is niets nieuws, probeer leden van de uienfamilie naast wortelen te planten en de theorie is dat zowel ui- als wortelvlieg worden afgestoten.

Moedig vogels de tuin in met voer en vogelbaden. Ze zullen je vrijgevigheid zeker meer dan voldoende terugbetalen door insecten te plukken en onkruidzaden te verslinden.

Bespaar water

Vooral in de late hete zomer, wanneer planten al het grondwater hebben opgebruikt, moet deze veelgevraagde hulpbron efficiënt worden beheerd, en pre-planning is essentieel.

Geschat wordt dat er elk jaar meer dan 24.000 liter regenwater van het dak van je huis kan worden opgevangen, vooral tijdens de winter. Bovendien kan regen uit je garage en schuur worden opgevangen, je hebt alleen wat dakgoten en een regenpijp nodig.

Wacht dus niet tot de zomer, maar plaats een regenton wanneer de meeste regen wordt verwacht. Opgeslagen in een ton kan het worden gebruikt in juli en augustus, wanneer planten het het meest nodig hebben en wanneer waterbedrijven moeite hebben om aan de vraag te voldoen.

Het turfdebat

Turf is een strijdtoneel waar voorstanders van duurzaamheid en traditionele tuiniers regelmatig schermutselingen over hebben.

Gemaakt door rottend organisch materiaal, het is niet rijk aan voedingsstoffen, maar heeft een groot vermogen om vocht vast te houden en is zeer effectief in het beluchten van de grond. Het is echter niet duurzaam. Er is een eindige hoeveelheid en natuurbeschermers zullen wijzen op het leefgebied en de biodiversiteit die wordt vernietigd wanneer het wordt geoogst.

Turfvrije compostproducenten blijven hun product, gemaakt van kokos, houtvezel en diverse andere gecomposteerde organische stoffen, verbeteren en dit is tegenwoordig een goed alternatief.

Lees het etiket

Traditionalisten zijn echter traag in het veranderen van hun manier van doen, vooral wanneer de alternatieven duurder zijn vanwege extra verwerking. Het is soms ook niet helemaal duidelijk wat er in de zak zit die je koopt, dus zorg er absoluut voor dat je het milieu beschermt door alleen compost te kopen waar specifiek ’turfvrij’ op staat.

Aanbevolen artikelen