Hoe maak je jouw moestuin snel onkruidvrij?

Human hand weeding garden and taking care for plants.

Je kent het vast als je in het bezit bent van een moestuin. Je bent een tijdje niet in staat geweest om naar je tuin te gaan. Bij aankomst bij jouw moestuin herken je de plekken waar jouw groentes en kruiden groeien bijna niet meer.

Het onkruid heeft bij de milde temperaturen en een regenbuitje hier en daar jouw moestuin overwoekerd. Het wieden van onkruid kan flink in de weg staan bij het plezier dat je hebt van een eigen moestuintje. Hoe kom je snel van dat onkruid af op een milieuvriendelijke manier?

Afrekenen met onkruid, waar begin je?

Werp een snelle blik op je moestuin en bekijk welke soorten onkruid de meeste ruimte hebben overgenomen. Zijn het paardenbloemen? Gras? Ondefinieerbare nieuwe plantjes? Met een gratis app om planten te identificeren maak je een foto van het onkruid dat de overhand nam.

Handig om te weten; na het maken van een foto vertelt de app je niet alleen met welke planten je te maken hebt. Vaak lees je ook wat informatie in de app over de desbetreffende plant. Zo weet je bijvoorbeeld snel of de plant voeding uit de grond haalt middels lange diepe penwortels (de paardenbloem). Dit soort planten haal je succesvol weg door de gehele wortel van de plant uit de grond te trekken.

Milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Bij het snel en succesvol af laten sterven en verwijderen van onkruid, zijn twee apparaten je beste hulpjes. Het eerste apparaat is je waterkoker. De tweede is een onkruidbrander.

Aan de slag

Giet kokend water over het onkruid dat je weg wilt hebben of wilt laten afsterven. Na een halve dag zijn de planten slap gaan hangen en de wortels grotendeels verdroogd. Hierna haal je ze makkelijk weg met een stevige hark. Dit is een handige en doeltreffende manier om snel grotere stukken grond vrij te maken van onkruid.

Met een onkruidbrander ga je eigenlijk op dezelfde manier te werk als met een waterkoker. Je zet de brander aan en behandelt alle onkruid dat je ziet. Het is belangrijk om op de veiligheid te letten bij het kiezen voor het verwijderen van onkruid met een brander. In een droge periode springt een vonkje snel over. Het is verstandig om zeker een kwartier na het gebruiken van een onkruidbrander bij je tuin te blijven en goed op te letten of er niet ergens een stukje hout of een plantje nagloeit.

Gebruik geen azijn

Hoewel azijn snel werkt wat betreft het laten afsterven van planten, is het gebruik ervan absoluut geen goed idee in de moestuin (of in de gewone tuin). Het azijn tast de zuurgraad van de grond aan en is slecht voor het milieu.

Aanbevolen artikelen