Jouw moestuin blad- en onkruidvrij houden

woman hands removing weeds in an orchard. Working in an organic vegetable farm.

Je hebt veel tijd besteed aan het onkruidvrij maken van de grond die jouw moestuin moet gaan worden.
De plannen en de tekeningetjes liggen klaar en je weet welke groenten en kruiden je in het komende seizoen wilt gaan zaaien. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw mooie plek ook daadwerkelijk vrij van onkruid blijft? En is het mogelijk om de grond wat sneller op te laten warmen voor een vroegere ontkieming van de zaden die je gebruikt?

Het is bijna onmogelijk om een stukje grond in de buitenlucht volledig onkruidvrij te maken en te houden voor een langere tijd. Toch is er een manier waarop je jouw moestuin (bijvoorbeeld in de herfst of aan het eind van de winter) schoon kunt houden en kunt laten opwarmen.

Een milieuvriendelijke manier om jouw moestuin vrij van onkruid te houden

Na het vele wieden en het met de hand verwijderen van onkruid is het tijd om de grond te bedekken. Wat heb je nodig? Een aantal bakstenen of andere zware stenen en een stevig zeil van plastic. Kies het liefst voor een zeil dat lang mee kan gaan en ieder seizoen weer opnieuw gebruikt kan worden.

Hoe ga je te werk?

Bedek de grond die vrij is van onkruid met het zeil. Zorg ervoor dat je op de hoeken en op het zeil zelf stevige stenen neerlegt. Zo ontstaat er geen ruimte tussen de grond en het zeil en zo kan het zeil ook niet wegwaaien tijdens een storm. Het gebrek aan ligt en zuurstof en water zorgt ervoor dat onkruid (bijna) geen kans krijgt om de kop op te steken.

Een ander pluspunt?

Zodra de zon in het voorjaar tevoorschijn komt, warmt de grond (mede door de bedekte bodem) sneller op. Zo kun je vroeger in de volle grond zaaien in je moestuin. Zorg ervoor dat het zei waarmee je de grond in je moestuin bedekt donker van kleur is. Wil je jouw tuin alvast helemaal vooruit plannen?

Dan kun je met watervaste stiften op de zeiltjes aangeven op welke plek je bepaalde groenten en fruit wilt gaan zaaien. Zo ben je in het voorjaar bijna direct klaar om met je tuin aan de slag te gaan en ben je niet teveel tijd kwijt aan de minder leuke tuinklussen, zoals wieden.

Rekening houden met de zon in je moestuin

Bij het plannen van de invulling van je moestuin is het handig om rekening te houden met de stand van de zon op je grond. Waar komt de meeste zon? Loopt de tuin af en krijgen sommige stukken grond meet water na regenval? Na het afdekken van je grond heb je alle tijd om je te richten op een uitstekende planning van jouw nieuwe moestuinseizoen.

Aanbevolen artikelen