Een mooie tuin met een minimum aan werk? Zo doe je het!

Mulching bed around the house and bushes, wheelbarrel along with a showel.


Wie kan nu niet genieten van heerlijk ontspannen en tot rust komen in de eigen tuin? In alle privacy en comfort kun je alleen, met je gezin of met vrienden en familie even de sleur van elke dag loslaten en tijd maken voor elkaar. Maar dan denk je misschien al aan het vele werk dat het onderhouden van die tuin met zich meebrengt en klinkt het idee plots al een stuk minder aantrekkelijk. Gelukkig hoeft dit helemaal geen zorg te zijn. Je kunt best een prachtige tuin aanleggen zonder dat je al je vrije tijd moet opofferen aan het onderhoud ervan. Je leest hier hoe je dat aanpakt.

Met deze tips wordt het pas echt genieten van je tuin


Om je tuin onderhoudsvriendelijk in te richten, zijn heel wat manieren te bedenken. Veel zal hierin natuurlijk afhangen van wat een mooie tuin voor jou persoonlijk te bieden moet hebben.

Ga voor een doordachte indeling


Zomaar her en daar stukken gras, verharde paden en borders door elkaar heen gaan aanleggen, is niet het beste plan naar onderhoud van je tuin toe. Je kunt namelijk veel makkelijker en sneller werken als je kiest voor grotere stukken. Door de band genomen wordt voor een tuin voorzien in 2/3 groen en 1/3 bestrating. Maak voor je aan het aanleggen begint een gedetailleerd plan dat je toe laat om doordacht en onderhoudsvriendelijk te werk te gaan.

Kies voor grind


Het is opmerkelijk dat heel wat mensen ervoor terugdeinzen om grind te gebruiken in hun tuin. Nochtans is het een oplossing die je heel veel tijd zal besparen. Het aanleggen mag dan wel een zekere inspanning vragen, nadien is het veel makkelijker dan bijvoorbeeld tegels waarvan je steeds het onkruid in de voegen moet verwijderen.

Groenblijvers, vaste planten en bodembedekkers


Door te kiezen voor groenblijvers, vaste planten en bodembedekkers kun je het onderhouden van je tuin tot een minimum beperken. Groenblijvers zorgen ervoor dat je in de herfst niet elke dag bladeren moet lopen rapen. Vaste planten zorgen ervoor dat je niet elk jaar opnieuw tijd moet investeren in nieuwe beplanting. Bodembedekkers zorgen ervoor dat onkruid veel minder kans krijgt.

Overdrijf niet met sierpotten


Hoewel sierpotten mooi ogen in je tuin, zorgen ze voor heel wat extra werk. Denk maar aan het pot per pot verwijderen van het onkruid. Beter leg je dan een border aan waar je al je favoriete bloemen en planten kunt groeperen.

Je tuinman helpt je ook graag verder


Voor wie echt geen groene vingers heeft en helemaal geen tijd wil investeren in het onderhoud van de tuin, bestaat de perfecte oplossing. Ga een samenwerking aan met een professionele tuinman die met alle plezier het werk van je overneemt.

Aanbevolen artikelen