Hoe onderhoud je je tuin?

Gardener trimming hedge with trimmer machine in the garden

Een goede tuinverzorging kan de kwaliteit en levensduur van je planten, fruit en groenten verhogen. Een paar uur volle zon is voor bijna elke plant een must, maar verschillende plantensoorten vragen om verschillende zorgniveaus. Als je wilt dat je buitengewassen en prachtige bloemen de seizoenen kunnen weerstaan, is het belangrijk om de juiste manier te leren om voor je tuin te zorgen.

Controleer de gezondheid van je planten

Of je nu planten van kwekerijen verplant of je eigen planten uit zaden kweekt, inspecteer je tuinplanten volledig om er zeker van te zijn dat ze ongedierte- en rotvrij zijn. Het binnenhalen van geïnfecteerde of zieke planten kan de hele tuin schaden. Afgezien van plantenziekten, moeten destructieve insecten zoals bladluizen, muggen en witte vliegen worden geëlimineerd met behulp van de juiste pesticiden of andere effectieve uitroeiingsmethoden.

Bewater goed

Te veel water kan leiden tot schimmelgroei, bladvlekken en ongezonde planten. Geef tijdens het groeiseizoen alleen water zo vaak als nodig is voor je specifieke plantensoort, en laat de grond tussen de gietbeurten drogen om oververzadiging te voorkomen. De truc is om je tuin goed bewaterd te houden, maar niet doorweekt, en het gebladerte niet nat te maken. Geef in plaats daarvan direct water op de grond. Met de hand is dit eenvoudig te doen, maar als je dingen wilt automatiseren, kies dan voor een druppelirrigatiesysteem in plaats van sproeiers.

Behandel je grond

De bodem degradeert na verloop van tijd en moet om de zoveel tijd worden ververst. Je kunt nieuwe grond kopen bij een plaatselijk tuincentrum, dus zorg ervoor dat je de kwaliteit van je tuinaarde controleert en indien nodig vervangt. Het toevoegen van mulch is ook handig om het bodemvocht van je tuin vast te houden. Mulch houdt onkruid tegen en levert ook organisch materiaal aan je bodem wanneer deze begint af te breken. Je tuin bemesten is een andere methode om hem gezond te houden. Afhankelijk van het type plantensoort dat je kweekt, gebruik je de juiste hoeveelheid mest en breng je het op de juiste manier aan om ervoor te zorgen dat je je planten niet overbelast.

Maak je tuingereedschap schoon

Tuingereedschap moet worden schoongemaakt om ziektes onder controle te houden en te voorkomen dat bacteriën of gevaarlijke elementen in je tuin terechtkomen. Naast de andere methoden van tuinonderhoud, kan schoon gereedschap helpen om je tuin langer gezond te houden.

Vernietig het onkruid

Onkruid is een tuindoder. Ze kunnen de wortels van je gezonde planten verstikken, ongedierte herbergen en lelijke overlast veroorzaken. Onkruid neemt ruimte en hulpbronnen in beslag die je planten zouden kunnen gebruiken, dus het wieden van je tuin kan deze gezond en groeiend houden.

Aanbevolen artikelen