Zo maak je je tuin winterklaar

Flowers growing in snow -spring crocus

Wil je zo voeg mogelijk in het voorjaar ook van een mooie tuin kunnen genieten? De voorbereiding daarvan start al in het najaar. Een tuin winterklaar maken is eenvoudig en kost weinig tijd. Maak je tuin tijdig klaar voor de winter. Je doet dat beter te vroeg, dan te laat. Op die manier is hij maximaal beschermd tegen de komende winter.

Wanneer je tuin winterklaar maken?

Je tuin winterklaar maken doe je best in oktober. Het is dan nog niet té nat, de temperatuur aangenaam en de grond luchtig. Als je je tuin winterklaar maakt in het najaar, wordt tuinieren in de lente makkelijker.

Gras maaien en bekalken

Blijf je gras regelmatig maaien, zeker tot eind oktober. Hou de maaihoogte hoger dan de gebruikelijke hoogte. Vier centimeter is perfect. Verwijder regelmatig alle bladeren van het gras. Gras moet namelijk kunnen ademen en voldoende licht krijgen. Bemest je gazon nog een keer in het najaar.

Betere beluchting

Kalk zorgt voor een betere beluchting en vermindert de zuurgraad. Je gazon bekalken doe je in het najaar. Test meteen ook de zuurtegraad van je grond. Dat doe je met een eenvoudige thuistest, verkrijgbaar in alle tuincentra. Een kalkbeurt doet het mos afsterven, zodat je veel minder zult moeten wieden.

Herplanten

Te grote planten kun je in het najaar snoeien of herplanten. Je kunt ze ook scheuren en verplaatsen waardoor twee mooie planten ontstaan.

Planten beschermen tegen vorst

Controleer welke planten je na de winter zeker wilt behouden. Bescherm planten die moeilijk tegen de vorst kunnen. Dat kan met plastic beschermhoezen of met een speciaal daarvoor ontworpen foelie.

Voorjaarsbloemen planten

Voor een tuin vol kleur in het voorjaar plant je allerlei bloembollen zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen planten in het najaar. Dan is de grond nog goed los.

Planten en bloemen in borders

Vaste planten laat je zo lang mogelijk staan. Zo geniet je nog van laatbloeiers zoals dahlia en lavatera. Veel soorten vormen decoratieve zaden en vruchten. Ze zien er niet alleen mooi uit. Ze zijn ook een voedselbron voor vogels en andere nuttige tuindieren. In de herfst kun je nieuwe planten in je border plaatsen en vaste planten delen.

Eenjarige planten verwijderen

Eenjarige planten verwijder je best voor de eerste nachtvorst. Trek niet alleen de plant, maar ook zijn wortels uit.

Snoeien bij positieve temperaturen

Terwijl berken, kastanjes, esdoorns, walnoten en druiven nog in hun bladeren zitten, moeten ze voor de kerst worden gesnoeid om te voorkomen dat hun snoeiwonden gaan “bloeden”. Andere soorten kunnen in het voorjaar ook worden gesnoeid. Haal zeker ook je kuipplanten naar binnen of plaats ze op een beschutte plaats.

Maak ook je moestuin winterklaar

Zijn al je groenten en kruiden geoogst? Maak je moestuin dan vrij van onkruid. Zorg nu al voor de nodige bemesting? Zo kun je vroeg in voorjaar starten met zaaien en planten.

Aanbevolen artikelen