Hoe bereid je je tuin voor op de lente?

Gardening tools and a straw hat on the grass in the garden

De lente is de perfecte tijd om fris te beginnen, vooral in de tuin. Gebruik de late winter/vroege lente als tijd om je tuin voor te bereiden op nieuwe bloemen, planten en gewassen.

Als je gewoon niet kunt wachten om dit voorjaar in de tuin aan de slag te gaan, zijn hier een paar geheimen voor een succesvolle voorsprong!

Onkruid verwijderen

Het verwijderen van onkruid is een van de essentiële stappen om je tuin voor te bereiden op de lente, omdat dit (en het verwijderen van dode bladeren) de ruimte waarin planten en bloemen moeten groeien, kan opruimen.

Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen, is door met de hand te wieden, wat het meest effectief is bij het bestrijden van breedbladige onkruiden. Zorg ervoor dat je onkruid op jonge leeftijd uittrekt om te voorkomen dat ze zich verspreiden en in je gazon gedijen.

Bereid de bodem voor

Het voorbereiden van de grond voor de lente is een andere manier om je voor te bereiden op het seizoen. De grond is al bewerkbaar als de wintervorst voorbij is. Het is ook het perfecte moment om de tuinbedden klaar te maken.

Wanneer de grond is verdicht, moet je deze weer losmaken door deze te draaien of te bewerken. Gebruik een scherpe schop of helmstok om je grond tot een diepte van maximaal 30 centimeter te bewerken. Bladeren of puin die zijn gecomposteerd, worden tijdens het proces in de grond gemengd.

Oude planten snoeien

Oude struiken en bomen moeten in deze tijd van het jaar worden gesnoeid, vooral die met nieuw hout. Snoei het oude hout in de late winter of het vroege voorjaar zodat je de takkenstructuur goed kunt zien.

Bovendien kun je de planten vormgeven voordat hun knoppen de rustperiode doorbreken en hun energie in hun takken gaan steken.

Nieuwe perken voorbereiden

Begin naast deze voorbereidingstips met het opzetten van nieuwe plantenbakken en tuinkassen in de late winter of het vroege voorjaar. Laat je echter niet verleiden om meer planten te bestellen dan de beschikbare ruimte in je tuin. Bouw tuinbedden en bestel nieuwe potten voor net genoeg ruimte voor nieuwe planten.

Breng kunstmest aan

Breng voor of in het vroege voorjaar mest aan in de grond om deze te verrijken met voedingsstoffen. Breng voor de beste resultaten pre-emergent aan om de groei van onkruid te voorkomen. Breng ze na acht weken opnieuw aan naast een onkruidverdelger.

Breng waar mogelijk mulch aan in je tuin om te voorkomen dat onkruid zich nestelt. Je hebt misschien gewacht tot zaden zouden ontkiemen om ze niet te begraven in de mulch.

Aanbevolen artikelen