Hoe krijg je het perfecte gazon?

American family house exterior with perfectly kept lawn .Northwest, USA

Het gras is altijd groener aan de overkant. Dat lijkt vaak ook met het gazon zo te zijn. Wil je echter een mooier gazon dan je buren dan zal je heel wat tijd moeten steken in het juiste onderhoud. Lees hier onze tips voor het perfecte gazon.

Wieden

Het is niet ongebruikelijk om onkruid in je gazon te hebben. Een gazon vol onkruid is meestal een teken van een verstoorde nutriëntenbalans of andere bodemproblemen. Voor kleine delen trek je ze gewoon uit of graaf je ze uit. Probeer alle wortels te pakken, zodat het onkruid niet terug kan groeien. Als je een door onkruid aangetast gazon hebt, overweeg dan om een ​​chemisch of organisch herbicide toe te passen, of om je eigen onkruidverdelger te maken met witte azijn, zout en afwasmiddel.

Herzaai kale plekken

Grote kale plekken kun je opvullen door opnieuw te zaaien. Kies het juiste type zaad dat bij je gazon past. Het is meestal beter om zaad van hoge kwaliteit te kiezen, ook al kost het wat meer. Vermijd elk zaad dat meer dan 0,01% onkruidzaad bevat. Plant volgens de instructies van de fabrikant. Geef weinig maar regelmatig water.

Laat je gazon ademen

De grond in een gazon wordt na verloop van tijd verdicht, wat resulteert in zwak of afstervend gras. Belucht je grond met een tuinvork. Door de gaten die achterblijven, kan de grond ademen en kunnen water en voedingsstoffen de wortels van het gras bereiken. Voor een groter gebied wil je misschien een door gas aangedreven beluchter huren. Het is een goed idee om eerst eventuele sprinklerleidingen of elektrische draden te markeren, zodat ze tijdens het proces niet worden doorgesneden.

Verticuteer

Rottende grassprieten kunnen in je gazon ophopen. Een klein beetje is goed voor je gazon, maar te veel kan gezond gras verstikken en voorkomen dat water en voedingsstoffen de wortels bereiken. Als het meer dan een centimeter dik is, verwijder het dan met een gazonhark of een gespecialiseerde verticuteerhark. Huur voor grotere oppervlakten een verticuteermachine op gas.

De juiste maaitechniek

Voor een mooi gazon moet je minder vaak het gras maaien. Je mag bij het maaien slechts een derde van de lengte van het grassprietje verwijderen. Als je dieper snijdt, wordt de plant onnodig belast. Plan je maaien dus in om net zoveel groei tussen de stekken mogelijk te maken. Ook is het goed om het gras in de warmere maanden wat hoger te laten, zodat het een beter wortelstelsel ontwikkelt en beter bestand is tegen droogte.

De juiste hoeveelheid water geven

Zodra je gras begint te groeien, moet je je gazon wekelijks minstens 1 keer water geven. Tot die tijd doe je het beter met minder. Maar onthoud dat koude lucht erg uitdrogend is voor planten en gazons.

Aanbevolen artikelen