Dit kun je allemaal doen met een tuinhuis of buitengebouw

A wide view shot of a modern garden office on a bright summers day, a clear sky is above the wooden office and standing stones can be seen on the grass.

Er staat een buitengebouw in je tuin, maar tot nu heb je dit alleen maar voor gereedschap, fietsen en vooral rommel gebruikt. Hoe haal je meer uit deze kostbare vierkante meters? Dat ligt natuurlijk aan je budget, maar ervan uitgaand dat het tuinhuis makkelijk te isoleren is, noemen we vijf mogelijkheden.

Tuinkantoor

Dit is dé variant die tijdens het (gedwongen) thuiswerken mateloos populair werd: het tuinkantoor. ‘Van kantoortuin naar tuinkantoor’, was de logische slogan die door veel blogs werd overgenomen. Wifi wordt doorgetrokken, er komt een bureau in te staan en het thuiswerken met een bepaalde afstand tot de huishoudelijke sleur kan beginnen. Minder afleiding en tevens een heerlijke plek om je terug te trekken voor niet-werkgerelateerde zaken.

Atelier, werkplaats of hobbyruimte

We noemen de man- dan wel womancave niet in dit artikel, liever hebben we het over een hobbyruimte, of een atelier. Languit tv kijken met een koelkast binnen handbereik kan immers ook op zolder. Een echte hobby bedrijven zoals schilderen, beeldhouwen of timmeren in een buitengebouw is de droom van velen. In dit geval hoeft het er niet eens helemaal netjes ingericht en spic en span te zijn.

Puberkamer

De situatie is bekend: jongeren willen uitvliegen op een bepaalde leeftijd, maar kunnen dat door de overspannen huizenmarkt wel vergeten. Intussen wil de puber zijn eigen leven gaan leiden. Dat gaat beter als diegene min of meer op zichzelf woont in de tuin. Maak goede afspraken over feestjes en dergelijke, en probeer niet te veel de controle te houden. Een smerig studentenhuis of de grillige werkwijze van een huisjesmelker is namelijk het alternatief.

Kangoeroewoning

Dat hier iemand kan wonen, inspireert ook naar de generatie voort ons: een kangoeroewoning is een seniorenwoning in je tuin, waarin oma of opa op zichzelf woont en jij zo nodig snel ter plekke bent. Dit helpt tegen de vereenzaming en wie weet wil de bewoner ook een beetje de tuin bijhouden. Je kookt indien nodig elke avond een bordje extra en met feestelijke gelegenheden is er geen gedoe met taxi’s. Eigenlijk is dit zoals het altijd zou moeten gaan.

B & B

Het omgebouwde tuinhuis betaalt zichzelf terug als je er een B & B in creëert. Maak je geen zorgen dat het huisje te klein is, want overnachten in een tiny house is een trend die voorlopig wel zal aanhouden. Bestudeeer de regelgeving, zorg dat alles aanwezig is (sanitair, elektra, verwarming) en verdien alle verbouwingskosten terug. Wie weet zien we je ooit terug in het bekende slow-tv-programma Bed & Breakfast!

Aanbevolen artikelen