Tuininspiratie via je tv: het duurzame Boerderij van Dorst

Wooden well against the background of blooming lilacs. Wooden well in the countryside.

Het is niet alleen een razend populair programma waarin BN’ers ongefilterd over zichzelf vertellen dankzij de onbevangen charme van Raven van Dorst, je doet er tevens tuininspiratie van op. Alles gaat op een duurzame manier in het veelbekeken Boerderij van Dorst, je ziet alle tuintrends voorbijkomen.

Kruidenspiraal

Naast een moestuin wil je ook de nodige kruiden kweken. Het is toch heerlijk om je zelf gekweekte courgettes te grillen en ze dan in olie met je eigen munt of rozemarijn te leggen? De kruidenspiraal die Raven al babbelend met Rutger Castricum aanlegde is een mooi voorbeeld. Dat hoeft trouwens niet per se met cement, een aantal zware stenen mooi opstapelen is vaak al afdoende.

Insectenhotel

Met Maxim Hartman kwam in dit duurzame paradijsje een heus bijenhotel tot stand. De een kijkt voor de boeiende gesprekken – Hartman heeft in deze episode met Hanneke Groenteman hilarische onderonsjes – de ander om op ideeën te komen. De combinatie is natuurlijk helemaal ideaal. Hoe dan ook zie je al terugkijkend hoe je een bijenhotel maakt, en kom je te weten waarom dit zo belangrijk is voor onze planeet.

Dieren houden

Het is niet iedereen gegeven bij gebrek aan ruimte, maar dieren houden doen ze natuurlijk ook op de intussen bekendste boerderij van Nederland. Kippen, geiten of zelfs varkens houden, als je er voldoende ruimte voor hebt is het een optie. Bovendien is het omgaan met deze dieren leerzaam voor kinderen. Doe wel goed onderzoek naar de benodigde vierkante meters voor bepaalde dieren. Kippen hebben sowieso niet bijster veel ruimte nodig, voor varkens is het een ander verhaal.

Vijver

In een andere aflevering is weer te zien hoe een vijver wordt aangelegd met stenen en vijverzeil. Daarin huisvest je vissen en er komen wie weet zelfs spontaan salamanders of kikkers op af. Samen met het insectennhotel en de andere dieren in je tuin wordt het geheel nog levendiger! Ook poelslakken zijn leuke, nuttige beestjes die je vijver van algen ontdoen. Sterker nog, het is hun lievelingskostje. Zorg er wel voor dat je deze koopt bij een bedrijf dat ze diervriendelijk behandelt.

Plantenkas

Met de ontwapenende Emma Wortelboer werd ook een boom opgezet, maar dan wel tijdens het bouwen van een heuse plantenkas. Een plastic variant in een ronde vorm. Hierin kweekt Raven nu allerlei uitheemse groenten en kruiden die wat meer warmte nodig hebben. Wie weet staat er binnenkort ook zo’n handig en geldbesparend object in jouw tuin? Nog nooit was een praatprogramma zo leuk, inspirerend en duurzaam als Boerderij van Dorst.

Aanbevolen artikelen